joi, 23 aprilie 2015

Mierea de papadie - detoxifiant natural

Reteta miere (sirop) de papadie din cartea ''Sanatate din farmacia Domnului'' de Maria Treben:

Se pun 2 ori câte 2 mâini pline de flori de păpădie într-un litru de apă rece. Se pune la foc mic până începe să fiarbă, se lasă să dea câteva clocote bune, se ia oala de pe foc şi se lasă totul să stea peste noapte. A doua zi, se goleşte conţinutul într-o sită, se scurge, iar florile se storc bine cu ambele mâini. Sucul se amestecă cu 1 kilogram de zahăr nerafinat, la care se adaugă o jumătate de lămâie tăiată felii (coaja se aruncă dacă a fost tratată cu substanţe chimice). Mai multă lămâie acreşte prea tare. Oala se pune fără capac pe maşina de gătit. Pentru a se păstra toate vitaminele, se dă la focul cel mai mic. Astfel, lichidul se evaporă fără a fierbe. Siropul se pune la răcit o dată, maxim de două ori, ca să i se poată stabili adevărata consistenţă. N-are voie să devină prea gros, căci s-ar zaharisi după o păstrare mai îndelungată, dar nici prea subţire, căci atunci ar încpe să fermenteze după un timp. Trebuie să devină un sirop cu adevărat vâscos, care, uns pe chifla sau pe pâinea cu unt la micul dejun, este absolut delicios.
Referitor la timpul de fierbere: Eu las florile sa fiarba in apa cam 15- 20 min iar zaharul cu sucul in jur de o ora, la foc mic! Se face testul cu lingura pe farfurie, trebuie sa fie gros precum dulceata.

Papadia este cel mai puternic detoxifiant natural.
 Ea curata ficatul si rinichii, favorizeaza diureza, scade tensiunea arteriala si ajuta la arderea grasimilor. Papadia este recomandata celor care sufera de diabet, de reumatism si de guta. Gratie bogatiei sale de vitamine, minerale si oligoelemente, papadia a fost clasata pe locul patru in topul alimentelor cu importanta nutritionala crescuta, de catre Departamentul American al Agriculturii.
Ce contine papadia si ce beneficii are pentru sanatate
– potasiul este un mineral cu rolul de a regla contractiile musculare. El ajuta si la mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale.
– calciul este esential pentru mineralizarea oaselor. El este important si pentru coagularea sangelui, mentinerea tensiunii arteriale si contractarea muschilor.
– cuprul este un oligoelement natural esential pentru articulatii. El ese necesar si pentru producerea de globule rosii.
– fierul este esential pentru a lupta cu anemia.
– manganul este un oligoelement care contracareaza efectul radicalilor liberi. Acestia antreneaza o deteriorare a celulelor, in special o imbatranire a celulelor pielii. De aceea este bine sa folosesti papadie pentru frumusete atat intern, cat si extern.
– vitamina C incetineste imbatranirea celulelor, mareste rezistenta la infectii, favorizeaza absorbtia intestinala a fierului si lupta cu oboseala.
– vitaminele B (calmeaza stresul), vitamina D (importanta pentru mineralizarea oaselor) si K (favorizeaza fixarea calciului).
– vitamina A. Papadia este produsul natural cu al treilea cel mai mare continut de vitamina A.
– colina si lecitina imbunatatesc memoria.
– fibrele sunt indispensabile pentru buna functionare a sistemului digestiv.


sursa: realitatea.net